Avui volem difondre l’entrevista que va fer en Enric Gil Meseguer a la nostra portaveu, Ana M. González, al Diari de L’Hospitalet, que va ser publicada ahir, dilluns 23 de gener de 2023. En ella podreu trobar les claus de que L’Hospitalet En Comú Podem és l’alternativa al model urbanístic del PSC: la ciutat del totxo i l’especulació, que a L’Hospitalet han portat a terme els successius governs del mateix partit des de ja fa tants anys, i que ens ha portat fins a la situació actual. A més, es fa referència directa a molts altres temes d’actualitat en el nostre municipi.

Fotografía publicada a l'entrevista original, a http://lhdigital.cat/ i tractada pels nostre equip de comunicació d'UFO CORP.

Ana M. Ganzález, portaveu de L’Hospitalet En Comú Podem.

Aquí teniu la transcripció completa.

“Mai permetrem que immobiliàries i fons voltor juguin al Monopoly amb L’H”, Ana M. González, portaveu de L’Hospitalet En Comú Podem

Ana M. González, portaveu del grup L’H en Comú Podem. Amb el mandat a punt de finalitzar i amb les eleccions municipals a les portes, Ana González repassa la feina feta pel seu grup municipal, especialment en relació amb les crítiques al model urbanístic. També parla de la candidatura per al maig, que encara s’està definint.

L’Hospitalet En Comú Podem: la alternativa a la ciutat del totxo i l’especulació

– Què destacaria de la feina del seu grup en el mandat?

– Hem treballat per un model de ciutat alternatiu que s’oposa directament amb un de profundament obsolet del PSC: la ciutat del totxo i l’especulació. També hem treballat pels drets socials de veïns i veïnes, en la defensa dels equipaments públics –en sanitat, escola pública o bressols–, el dret a l’habitatge… Hem estat enfrontats també amb la corrupció en l’equip de Govern amb el tema del Consell Esportiu. I hem lluitat per una ciutat més feminista i igualitària.

– Estan satisfets de com s’ha reconduït el PDU Granvia?

– El contenciós administratiu que vam presentar és el que va tombar aquell primer PDU extremadament lesiu per a la ciutat. Ha estat fonamental per preservar la zona agrícola, les masies, l’accés al riu, ampliar zones verdes, donar resposta a reivindicacions de la ciutadania i les entitats ecologistes, i per a què, en la nova reformulació que se n’ha fet, tot allò ja hi estigui inclòs. Però encara és insuficient. Estem d’acord amb el clúster biomèdic com a espai d’investigació que ens pot aportar treball de qualitat i un projecte estratègic, però també creiem que és una excusa per a una profunda especulació. Segons un estudi de la Universitat de Barcelona, el 68,5% de la facturació del projecte és per a construcció i serveis tècnics i d’enginyeria. El que queda per a la resta és molt minse. Les volumetries i l’edificabilitat són insostenibles, i tenen un risc mediambiental molt elevat. Per això el nostre grup hi va votar en contra en la Comissió de Territori i hi presentarem al·legacions.

– En el projecte Cosme Toda, que també heu recorregut, què voleu aconseguir?

– Ens vam fer ressò de les reivindicacions de Sant Josep, d’entitats que denunciaven la massificació que es produïa. I va arribar un punt que s’havia de fer un pas més i estudiar el projecte a fons. Vam encarregar una prova pericial i la sorpresa va ser que l’aprovació del pla estava basada en un plànol irregular, modificat pel mateix Ajuntament. Vam presentar un contenciós administratiu. Demanem a l’Ajuntament que paralitzi les obres i en faci una revisió perquè hi ha 32.000 m2 fora de la normativa d’hores de sol que ha de rebre un edifici.

– Amb la construcció tan avançada, què s’hi pot fer?

– Encara hi ha edificis que no s’han construït, s’està a temps de solucionar part del problema. I que s’exigeixin responsabilitats per la part ja construïda. L’Ajuntament ha d’actuar amb celeritat.

– Sou molt crítics amb el model urbanístic de L’H…

– Un model d’especulació sense pensar en els serveis públics necessaris (ambulatoris, escoles, casals d’avis, transport públic…), és absolutament indecent. Nosaltres mai permetrem que immobiliàries, fons voltor i especuladors juguin al Monopoly amb L’H. I hem donat suport a les persones desnonades de casa seva per grans tenidors, bancs i fons voltor. Van al carrer sense alternativa i moltes vegades no tenen més remei que ocupar pisos buits de fons voltor. A L’H hi ha un miler d’aquests pisos, i és inadmissible. L’equip de govern no els ha sancionat, i la Generalitat tampoc no hi ha fet gaire. Les administracions no creen habitatge social. Els pisos buits haurien de passar a la xarxa pública. I en el tema de les zones verdes, som de les ciutats amb menys metres quadrats per persona. Cal un canvi de paradigma.

“Fets com els del cas Consell Esportiu provoquen un descrèdit a les institucions”

– En el cas Consell Esportiu heu estat bel·ligerants…

– Sí, perquè l’Ajuntament és la institució més propera a la ciutadania. En una ciutat de gent treballadora que s’aixeca cada matí molt d’hora per poder tenir una vida digna, l’Ajuntament ha de donar exemple i quan es cometen actes com els que presumptament s’han comès en el cas Consell Esportiu, es provoca un descrèdit de les institucions.

– Com teniu la candidatura?

– A En Comú Podem estem treballant el programa i el projecte, i també la llista. Projecte de ciutat i programa són fonamentals, després ja es crearà la candidatura adient per portar-lo a terme.

– Vostè es postula, oi?

– Sí, però és un tema intern. N’informarem cap a final de gener.

Aquest article sobre l’alternativa al model urbanístic de totxo i especulació del PSC a L’Hospitalet  es la transcripció de l’entrevista original, la qual podeu trovar clicant al següent enllaç.
Fonts: Diari L’H, L’H digital.