La greu situació provocada per la COVID19 ha evidenciat, encara més, greus mancances en els serveis públics. En aquest sentit preocupa el reinici del curs escolar després de mesos de confinament i de l’estiu.

Afrontar aquest reinici és un repte per assolir els objectius de dret a l’educació, salut, seguretat i condicions laborals. Per això els experts recomanen reduir les ràtios d’alumnat de 15 a 20 infants per classe, per garantir la distància recomanada, contractació de més professorat, reforç de vetlladores i personal d’atenció, garantir dispositius digitals i les seves connexions i el seguiment per part d’equips docents, en cas d’un nou confinament o quarantena i dotar d’espais, materials i infraestructures necessàries, així com l’alimentació dels infants més vulnerables.

Malgrat les dificultats tenim una oportunitat per consolidar mesures que vagin més enllà, es tracta també d’impulsar un nou model més adient en el qual l’escola pública sigui l’eix de totes les polítiques educatives.

Cal destacar que el Govern de coalició de l’Estat ha dotat de 2.000 milions d’Euros a les Comunitats Autònomes perquè, dintre de les seves competències, puguin destinar-lo per un inici del curs en què es prioritzi el benestar dels infants i adolescents. I demanem al Govern de la Generalitat que estigui a l’altura de les circumstàncies per evitar les incerteses que provoca amb la nefasta gestió del Departament d’Educació davant l’inici de curs. Ja no hi ha excuses!